Online Eğitimdeki Eksikler Nelere Yol Açtı?

Online Eğitimdeki Eksikler Nelere Yol Açtı?

Online Eğitimdeki Eksikler Nelere Yol Açtı?

Pandemi sürecinde Online Eğitim ile ilgili olarak veliler de ikiye ayrıldı. Bazıları katılım zorunluluğu olmadığını savunurken, bazıları da derslerde aktif olma konusunda büyük bir hassasiyet gösterdi. Sistemin işleyişi ve sistemsel bir sorun olduğunda ne yapılması gerektiği konusunda talihsizlikler yaşandı.Tüm bunlara rağmen, pandemi yılı, velilerin paylaştığı takdir ve teşekkür belgeleriyle sosyal medyada büyük bir başarı yılı oldu. Peki gerçekten oldu mu?

İzlenimlerimize göre son yılların en çok başarı belgesi alınan yılıydı bu. Online eğitimin ne kadar verimli olduğunu, tam anlamıyla ölçüp tartamasak da başarı belgelerinin teşvik edici ve motivasyonel olduğunu söyleyebiliriz.

Yüz yüze eğitim sisteminde başarısız öğrenciler için sözlü sınav yapılarak kanaat notu, sınıf içi uyum ve davranış notu verilirdi. Şimdi ise; öğretmenler ile öğrenciler, birbirlerini göremedikleri için kanaat notları da genel başarı durumu üzerinden değerlendiriliyor. İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte, birçok konuda ihtiyaçlar, internet üzerinden karşılanıyor. Bu sayede yaşam konforu da artmış oluyor.

İnternetin sektörlere göre kullanım alanı değişkenlik göstermekle beraber, ulaşılan kaynak çeşitliliği yönüyle avantajlı, bilgi kirliliği sebebiyle de dezavantajlı yanları var. Hootsuite-We Are Social raporuna göre 2021 yılı itibariyle internet kullanımı dünya çapında 4.2 milyar gibi ciddi bir rakama ulaşmış durumda. Bu da gösteriyor ki; internet, sınırlandırılamayacak kadar geniş bir dağarcığa sahip. Kısacası aradığımız her şey elimizin altında.

Ancak pandemi ile birlikte geçtiğimiz online eğitim sisteminden de anlaşıldığı gibi, bu kapsamlı bilgi dünyasının içerisinde bile; eksikler, hatalar, yanlış kaynaklara bağlı bilgi kirliliği gibi olumsuzluklarla karşılaşıyoruz.

Bilgisayar Kullanımının Daha İyi Olması İçin Ne Yapılabilir?

Okullarda verilen bilgisayar derslerinde, iş hayatında gerekli olacak programlar çevrim dışı programlar üzerinden anlatıldığı için, uygulamalar sınırlı ve yetersiz kalıyor. Bu yetersizliğin giderilmesi için, okullarda ya da kurslarda ofis programlarının aktif hâle getirilmesinin en önemli gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca uygulama ödevlerinin de iş hayatına hazırlamak gibi teşvik edici bir yanı olmalı. Dersler daha anlaşılır, daha hayatın içinden örnekler ile işlenmeli.

Öğrencilerin Derslere Katılımı Nasıl Artırılabilir?

Yüz yüze eğitimde, öğretmenlerin motivasyon için uyguladıkları bazı teknikler internet üzerinden uygulanamıyor. Ancak mevcut sistemde de öğrencilerin daha aktif katılım göstermesi için; ders aralarında ödüllü bilgi yarışmaları, gündemde olan ve kitleye hitap eden konular ile ilgili sohbetler gibi etkinlikler düzenlenebilir. Hatta bazı derslerde popüler isimlerin, sürpriz anlatıcı olarak yayınlara katılması gibi çalışmalar yapılması fikri de; öğrencilerin derslere katılımını yükseltmede etkili olabilir.

Online Eğitim Yüz Yüze Eğitimin Yerini Alır Mı?

Online eğitimin eksikleri olsa da öğrencilere odalarından bile çıkmalarına gerek kalmadan, eğitim imkânı sağlamak gibi hayatı kolaylaştıran bir amaca hizmet ediyor. Eksikler giderildiğinde çok daha faydalı olacağı düşünülse de eski normaldeki yüz yüze eğitim sisteminin yerini alamayacağı bir gerçek. Neticede yine ihtiyaç duyduğumuz şey, teknolojinin sınırsız imkânlarından yararlanırken, insan hayatındaki doğal sürecin de bozulmadan devam etmesi.

Copyright 2022 Tüm Hakları Saklıdır , Tasarım & Yazılım Armina Yazılım

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'curl.so' (tried: /usr/local/php74/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20190902\curl.so/curl.so (/usr/local/php74/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20190902\curl.so/curl.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/local/php74/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20190902\curl.so/curl.so.so (/usr/local/php74/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20190902\curl.so/curl.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: